Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de contributie 12 euro per maand. Gelieve dit bedrag voor elke 10e van de maand te storten op IBAN NL27RABO0143010840 ten name van S.B.B.S. onder vermelding van de naam van het kind. Leden betalen 12 maanden per jaar contributie, dus ook in de zomermaanden.
Buiten de contributie vallen sommige activiteiten, de meeste weekendkampen en in ieder geval het zomerkamp.
Tip: Via internetbankieren kunt u instellen dat de contributie automatisch iedere maand wordt overgemaakt!
De Scoutfit bestaat uit de groepsdas, een blouse en een blauwe spijkerbroek. Op de blouse bevinden zich diverse insignes die per speltak verschillend zijn. Per speltak is er een andere kleur blouse:
Leiding draagt dezelfde kleur blouse als de jeugdleden.
Of u de diverse insignes zelf moet aanschaffen of van de leiding krijgt/koopt, verschilt per speltak. Hierover ontvangt u informatie als uw kind geïnstalleerd wordt. De gegevens van de ScoutsShop vindt u hiernaast. De ScoutShop verkoopt ook diverse kampeermatterialen, interessante (Scouting)boeken en meer!
Als toevoeging op de blouse kan ook het Scouting Raamsdonksveer t-shirt worden gedragen, bijvoorbeeld tijdens kampen of voor hele warme zaterdagen! Het shirt is in principe geen vervangen voor de blouse. Voor leiding en explorers is er ook een vest van dezelfde kledinglijn. Een of twee keer per jaar gaat onze webwinkel een aantal weken open. Via email en social media vragen we de aandacht als er weer een bestelronde aan komt.
Waar hoort wat op de Scoutfit? Wij kunnen ons voorstellen dat dit verwarrend is, en daarom hieronder een duidelijke instructie. Mochten er toch nog vragen zijn, spreek dan gerust de leiding hierover aan.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Scouting Raamsdonksveer bestaat formeel gezien uit een beheerstichting en een groepsvereniging:
Klik op het plaatje om het te vergroten.
De grote groepsraad is de algemene ledenvergadering van de vereniging. De leden van de groepsraad bestaan uit kaderleden, zoals het groepsbestuur, de leidinggevenden bij de speltakken van de vereniging en de overige personen die een functie binnen de groepsvereniging vervullen (o.a. de gebouwbeheerders en de materiaalbeheerders). De grote groepsraad komt tweemaal per jaar samen.
De groepsraad is onder andere verantwoordelijk voor:
Daarnaast is er een kleine groepraad, waarin het bestuur en de teamleiders zitting hebben. De kleine groepsraad komt eens in de zes weken samen en gaat meer over de dagelijkse gang van zaken bij de groep.
Het verenigingsbestuur regelt -in opdracht van de groepsraad- de administratie, financiën, vrijwilligersbeleid, etc. van de groep.
Bij de beheerstichting zijn alle bezittingen van de groep ondergebracht. Het stichtingsbestuur bestaat voor een groot deel uit dezelfde personen als het verenigingsbestuur. Technisch gezien vallen materiaal- en gebouwbeheer onder de stichting. In de praktijk ziet men dat onderscheid nauwelijks terug.
De groepsvereniging zorgt onder andere voor:
Scouting Raamsdonksveer is onderdeel van Scouting Nederland en Scoutingregio de Baronie.
Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land, met ruim 87.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Er zijn in Nederland 1100 Scoutinggroepen, waarvan Scouting Raamsdonksveer er één is. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema's. Scouting biedt kinderen, ongeacht huidskleur, geloof, beperking, of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. De activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt.
Maar wat ís Scouting nou? Dat valt het makkelijkst uit te leggen met onze spelvisie: SCOUTS. In de afbeelding hieronder zie je dat iedere letter van SCOUTS voor een kernwaarde van Scouting staat.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Scouting Raamsdonksveer is één van de twee Scoutinggroepen in de gemeente Geertruidenberg. Scouting Raamsdonksveer is een kleinschalige vereniging die aan kinderen van alle leeftijden het Scoutingprogramma aanbiedt. Dit ziet er natuurlijk niet voor alle leeftijden hetzelfde uit. Immers, de groei naar zelfstandigheid en een toenemende eigen verantwoordelijkheid van het kind / de jongere staan centraal. Dit doen wij door voor elke leeftijdsgroep een ander soort programma aan te bieden. Dit doen wij in zogenaamde speltakken. Kijk voor meer informatie over de speltakken die actief zijn binnen onze vereninging op de pagina speltakken.
Scouting Raamsdonksveer is een landgroep. Dat betekent dat we ons vooral bezig houden met activiteiten op het land en dat water een minder belangrijk onderdeel van ons programma is. De andere Scoutinggroep in de gemeente is Scouting Mafeking. Zij zijn een watergroep.
Beknopte geschiedenis:
Volgens de jaartallen in de administratie is Scouting Raamsdonksveer formeel in 1990 opgericht. Vanaf 1 oktober 1990 staat de vereniging officieel ingeschreven bij Scouting Nederland. Als je doortelt kom je inderdaad op een 25 jarig jubileum. Maar de geschiedenis van Scouting in Raamsdonksveer gaat al iets verder terug. Zo heette Scouting Raamsdonksveer voor 1990 St. Christinagroep. De precieze oprichtingsdatum van deze groep is nog niet boven water gekomen. Maar via google werd een foto gevonden op de website van Veers Erfgoed met het onderschrift: "Leden van de St. Christinagroep (gidsen), 28 april 1957". Er zijn dus al heel wat jaren scouts actief in Raamsdonksveer.
Vanaf begin jaren '90 is er meer bekend over de vereniging. Ze hadden een honk in een kelderruimte van de Rooms Katholieke kerk. Een ruimte van zo’n 6 bij 6 meter. De ruimte was knus en gezellig, maar ook onpraktisch en onveilig. Iedere zaterdagmorgen mocht de ruimte twee uur gebruikt worden. Een tijdstip waarop ook veel begrafenissen plaatsvonden. De vereniging bestond toen uit 30 kabouters (meisjes van 7 t/m 11 jaar) en was er een constante wachtlijst van nog eens 30.
Stichting Scouting Raamsdonksveer wilde deze wachtlijst graag wegwerken en ging op zoek naar een nieuwe locatie. Na een jaar onderhandelen met de gemeente Raamsdonk, kwam het terrein van het voormalige woonwagenkamp aan de Kerklaan in beeld. Een terrein met de ideale ligging: vlakbij het zwembad, een steenworp van de natuur en toch niet ver uit het centrum van Raamsdonksveer. Het nieuwe clubgebouw werd gevonden bij Oliehandel van der Sluys. Een houten kantoorgebouw dat niet meer gebruikt werd. Firma van der Sluys gaf toestemming om het gebouw te slopen en heeft het aan de stichting geschonken. Scouting Raamsdonksveer nummerde alle planken, demonteerde in 1992 het gebouw en bouwde het weer op aan de Kerklaan. Juni 1993 werd de opening van het clubhuis gevierd. De vereniging werd meteen flink uitgebreid. Naast de kabouters, kwamen er bevers (5 t/m 7 jaar) en scouts (11 t/m 15 jaar), toen nog allemaal meiden. Niet heel veel later mochten ook jongens lid worden van de vereniging.
Na enkele jaren ging het hout van het clubhuis rotten en ontstonden lekkages. Tijd om uit te kijken naar een nieuw, groter clubgebouw. Dit lag even stil toen er in 1998 sprake was dat de Scouting haar plek aan de Kerklaan moest verlaten. Voor 1999 had Rijkswaterstaat de aanleg van een half klaverblad bij de A27 gepland. Precies op de plaats van het clubhuis. Deze plannen verdwenen in de ijskast en naar verwachting zouden ze zeker niet voor 2020 uitgevoerd worden. Het nieuwe clubhuis, een stenen kantoorgebouw, werd gevonden bij een leverancier van betonnen systeemvloeren, Dycore uit Oosterhout. In 1999 werd het gebouw afgebroken om in 1999 en 2000 weer op te bouwen aan de Kerklaan. Het gebouw kreeg Scouting Raamsdonksveer cadeau, maar de kosten van het afbreken en opbouwen waren voor de vereniging. In deze periode zat de Scouting tijdelijk in de kantine van Handbalvereniging Mountain Stars. Het clubhuis werd 15 april 2000 officieel geopend en is nog steeds in gebruik. Bij de opening bestond Scouting Raamsdonksveer uit 5 groepen (bevers, esta’s, welpen, verkenners en explorers) en had zij ongeveer 110 leden.
In 2010 bestaat Scouting in Nederland honderd jaar. Scouting Raamsdonksveer doet mee aan alle landelijke festiviteiten, zo gaan de scouts en explorers naar de JubileumJamboree in Roermond, en nemen alle speltakken deel aan de viering van het jubileum met tienduizenden scouts in Utrecht. Het jaar 2010 wordt afgetrapt met de "Kick-Off", een groot feest waarvoor heel de vereniging wekenlang in touw is. In de bittere kou en sneeuw wordt tijdens het eerste weekend van januari een toren, grote tent en brug gepionierd. Met het in brand zetten van een getal "100" wordt het jaar geopend met alle vrijwilligers, leden, ouders en belangstellenden.
Helaas moet Scouting Raamsdonksveer toch al voor 2020 haar locatie aan de Kerklaan verlaten. De verbreding van de A27 komt er aan. Vanaf 2014 is binnen de Scouting de werkgroep verhuizing actief. Ze hebben nauw contact met de gemeente. Op dit moment is er helaas nog geen duidelijkheid over de toekomstige locatie van de vereniging. Het duurt nog even voor ze echt gaan verhuizen, maar als het zover is staat er wederom een groep enthousiaste vrijwilligers klaar om er wat moois van te maken.
Vijf jaar na het jubileum van Scouting in Nederland is het tijd voor een eigen feestje: Scouting Raamsdonksveer, zoals ze nu bestaat, wordt 25! Men besluit het seizoen 2015-2016 te bombarderen tot jubileum-seizoen met verschillende activiteiten. In september opent de vereniging het seizoen met het overvliegen en de opening van het jubileum-jaar. Voor die gelegenheid wordt een brug gepionierd zoals dat al lang niet meer gedaan is in de groep. Het officiele jubileum wordt gevierd met een grootse open dag op 10 oktober, waarbij ook de nieuwe groepst-shirts en vesten worden gepresenteerd.
Meer over het 25 jarig bestaan >
Voor een overzicht van de leiding van de speltakken klikt u op een van onderstaande logo's.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Als u in contact wilt komen met het bestuur, kan dat via het contactformulier
Scouts zijn zeer actief in de samenleving. Kinderen en jongeren, maar ook vrijwilligers, ontwikkelen zich zelf bij Scouting. Vaardigheden die scouts opdoen binnen Scouting zetten ze actief in binnen de maatschappij. Door Scouting zijn zij zich bewust van wat ze kunnen bijdragen. Niet alleen binnen Scouting, op school of op het werk, maar juist ook in het dagelijks leven. Scouting biedt ervaringen die een leven lang meegaan.
Door heel het land zetten scouts zich in bij herdenkingen en het vieren van de vrijheid. Zo zijn bij de landelijke herdenkig op de Dam altijd tientallen scouts betrokken. Ook Scouting Raamsdonksveer doet met al haar leden mee. Van de kleinste bevers tot de oudste vrijwilligers, iedereen loopt mee in de stille stocht. Scouts en explorers lopen voorop en dragen de kransen. Tijdens de herdenking bij het monument vormen we een erewacht.
Onze leiding zal alles doen wat mogelijk is om alle kinderen de mogelijkheid te geven om bij Scouting te komen. Natuurlijk gaat het niet altijd, maar in overleg is veel mogelijk. Wij vinden immers dat iedereen welkom is bij Scouting, en dat iedereen mee moet kunnen doen.
Het woordenboek vind je op: www.scoutingrveer.nl/info/woordenboek.